Funderar ni på att bygga växthus eller orangeri? Att ha en egen blomstrande hörna i trädgården, eller på den annars inte så gröna tomten, är en dröm för många och det går att hitta mängder av inspiration och idéer för växthus! Ett växthus är en romantisk trädgård där det finns möjlighet både för att odla och för att umgås, som i ett orangeri. Ett orangeri är lite större än ett vanligt växthus, då det ska finnas plats för att umgås också.

Enligt bygglovsregler får man bygga ett fristående växthus upp till 25 kvadratmeter utan bygglov, så det är inga större problem att börja fixa med ett växthus. Det finns flera olika sorters växthus och många företag erbjuder olika lösningar som paketväxthus, standardväxthus eller att designa sitt eget växthus. Växthuset är ett drivhus i glas eller plast, där originalidéen är att man ska under kontrollerade former driva upp olika sorters plantor. Men, ett orangeri är ett uppvärmt växthus för övervintring av olika växter som behöver värme och fukt året om. Ett orangeri är även lite större, och eftersom det är uppvärmt går det utmärkt att inreda detta till en plats för att umgås ”utomhus” tillsammans. Så, om man har möjligheten och pengarna till att bygga ett orangeri så är det att rekommendera!

Behöver ni lite inspiration för att börja med planeringen av växthuset? Här är några fantastiska växthus och orangerier som garanterat kommer få fantasin att flöda!

 

vitt-vaxthus

Ett underbart litet växthus med rustika detaljer!

 

vaxthus-byggt-rustika-detaljer

Ett fint växthus med singel till golv och högt i tak!

svart-stilrent-vaxthus

Stilrent växthus, men med grön fin inredning både på in- och utsida.

 

vitt-orangeri

Stort fantastiskt orangeri med både mysig belysning från lampor och naturligt ljus!

 

romantiskt-orangeri

Vackert orangeri med en romantisk känsla.

 

ingang-vaxthus

Färgsprakande orangeri med en fantastisk ingång!

Behöver ni mer hjälp? Läs här för att bygga och planera med eget växthus